De studiebanken in met hulp van de fiscus

Geplaatst op 30 december 2018

Een opleiding voor je werk volgen, kan aardig in de papieren lopen. Gelukkig zijn studiekosten vaak aftrekbaar. Maar dat geldt niet voor alle uitgaven. Een piano (soms) wel, een laptop niet.

Prijzig
Dus droom je van een andere carrière? Of wil je hogerop komen, maar heb je niet de juiste papieren? Dan kun je ervoor kiezen de schoolbanken weer in te gaan. Heel wat werknemers volgen op eigen kosten een opleiding voor hun werk. Dat kan behoorlijk prijzig zijn. Maar er is goed nieuws: de fiscus is bereid bij te dragen aan je studiekosten. Mede daarom zijn veel kosten aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Studiekosten
Om voor aftrek in aanmerking te komen, moet je in een jaar minimaal 250 euro aan studiekosten maken. Het bedrag boven deze drempel is aftrekbaar. Als je een vergoeding van je werkgever krijgt, dan moet je die eerst van de studiekosten aftrekken. Volgt je fiscale partner ook een opleiding? Dan geldt voor jullie allebei de drempel van 250 euro. Je mag maximaal 15.000 euro per persoon aftrekken. Wie bijvoorbeeld 10.000 euro aftrekbare kosten tegen 42 procent mag aftrekken, is dus in de praktijk 4.200 euro goedkoper uit.

Maar pas op: voor lang niet alle studies en bijscholingen zijn de kosten aftrekbaar. De opleiding moet het doel hebben je carrièreperspectief te verbeteren of eraan bijdragen dat je ander werk kunt gaan doen. Opleidingen uit liefhebberij komen niet in aanmerking voor aftrek, vertelt Adriaan Ros, woordvoerder van het ministerie van Financiën. "Het is bijvoorbeeld niet erg geloofwaardig dat iemand van 62 jaar zich wil omscholen tot piloot."

Vooraf vragen
Wie van plan is een dure opleiding te gaan volgen, kan het best vooraf bij de Belastingdienst vragen of en welke kosten aftrekbaar zijn, adviseert Ros. Want soms is het lastig te bepalen welke kosten in welk geval aftrekbaar zijn. Een voorbeeld: een veiligheidshelm is aftrekbaar als je die verplicht moet aanschaffen voor je opleiding. De afschrijving van duurzame goederen is eveneens aftrekbaar, maar alleen als het gaat om spullen die anderen gewoonlijk niet kopen. Heb je een piano nodig voor je conservatoriumopleiding? Dan is de afschrijving aftrekbaar. Maar een laptop of tablet is niet aftrekbaar, want die koopt vrijwel iedereen.

Als je als werknemer alleen de boeken induikt om je kennis op te vijzelen, dan zijn de studiekosten niet aftrekbaar. Je moet een opleiding volgen. De Belastingdienst spreekt van een leertraject, waarbij je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht. Maar aan de opleiding worden verder geen specifieke eisen gesteld, zegt Ros. Zo hoeft het geen erkende studie te zijn.

Vergoeding
Wil je een opleiding volgen, kijk dan altijd eerst welke mogelijkheden er zijn bij je werkgever. Je kunt misschien een vergoeding voor studiekosten krijgen. Sommige werkgevers zijn zelfs bereid de hele opleiding te betalen als dit je werkzaamheden ten goede komt. Het kan zijn dat je werkgever bereid is je een voorwaardelijke vergoeding te geven. In dat geval moet je de kosten terugbetalen als je binnen een bepaalde termijn vertrekt.

Moet je kosten terugbetalen aan je werkgever omdat je voortijdig een andere baan vindt, dan ziet de Belastingdienst dat ook als studiekosten. De kosten zijn dan aftrekbaar in het jaar dat je ze moet terugbetalen aan je voormalige werkgever, aldus de Consumentenbond.

« Naar overzicht