Geschoold = veiliger werken

Geplaatst op 12 maart 2023

Kun je parachutespringen zonder instructie vergelijken met werken met de heftruck zonder instructie? Ja, eigenlijk wel.

Toegegeven, de vergelijking is wat rauw, maar noodzakelijk om aan te geven hoe groot het risico is als je zonder instructie op een heftruck stapt. De chauffeur speelt in dat geval niet alleen met zijn eigen leven, maar ook met dat van anderen. Kantelen kan dodelijk zijn als je in paniek van de truck springt.

Gevaarlijke machine
Aanrijdingen met een massa van 3 ton of meer hebben een behoorlijke impact, zowel op mensen als op statische objecten. Om over vallende lading, instortende stellingen en ander malheur maar niet te spreken. Een heftruck is een gevaarlijke machine en moet op die manier worden benaderd. Net zoals je niet zonder instructie met een parachute uit een vliegtuig zou springen. Je bent toch niet gek?

Meer werkplezier
De ervaring leert dat een goed opgeleide chauffeur minder schade veroorzaakt, minder stilstand heeft en dus minder kosten met zich meebrengt. Tegelijkertijd zorgt dit voor meer veiligheid, meer werkplezier en meer rendement.

Verplichting
Toch komt het voor dat iemand zonder specifieke instructie doodleuk op een heftruck stapt. Dat mag niet en ook de werkgever zit fout. Volgens het Arbo-besluit is de werkgever verplicht om een chauffeur een specifieke opleiding te laten volgen. Gebeurt dit niet, dan is dat een overtreding van het Arbo-besluit, die is aan te merken als een economisch delict.

Persoonlijk letsel
Uitblijven van de juiste opleiding heeft vooral gevolgen bij een ongeval met persoonlijk letsel. De werkgever riskeert in dit geval strafrechtelijke vervolging. Het is meer dan zinvol om een heftruckchauffeur een goede training te geven.

(bron: BWMT Nieuws)

« Naar overzicht