Vervallen vrijstelling code 95

Geplaatst op 10 september 2019

Chauffeurs die zijn geboren voor 1 juli 1955 hebben ooit, vanwege de leeftijd, automatisch de code 95 op het rijbewijs gekregen. De Europese Commissie vindt dat het automatisch geven van de code 95 niet had mogen plaatsvinden.

Daarom moet de Nederlandse overheid dit terugdraaien. De Rijksoverheid wil dat doen met een wetswijziging, die waarschijnlijk per 1 april 2020 ingaat.
Wil de chauffeur beroepsmatig blijven rijden na de wetswijziging, dan moet hij voor die tijd nascholing volgen of de basiskwalificatie behalen. Deze chauffeurs mogen wachten met het vernieuwen van het rijbewijs tot de einddatum die momenteel op het rijbewijs staat.

Niet beroepsmatig

Chauffeurs die het rijbewijs niet beroepsmatig gebruiken moeten de code 95 na de wetswijziging van het rijbewijs halen. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan de chauffeur het rijbewijs vervangen. Hiervoor is geen gezondheidsverklaring nodig. Ook kan de chauffeur het rijbewijs (vervroegd) vernieuwen. Hiervoor is wél een Gezondheidsverklaring nodig. Alle chauffeurs zijn hierover in augustus door het ministerie per brief geïnformeerd. Als bekend is wanneer de wetswijziging ingaat zal het ministerie de chauffeurs opnieuw informeren.
 

« Naar overzicht