Gedrag belangrijke oorzaak ongevallen

Geplaatst op 28 november 2022

Onlangs presenteerde de Inspectie SZW, overigens is de naam op 1 januari veranderd in Nederlandse Arbeidsinspectie, de cijfers van ongevallen met heftrucks. In totaal waren er in de afgelopen 13 jaar 1660 heftruckongevallen. Het gaat dan altijd om ernstige ongevallen met ofwel dodelijke afloop ofwel blijvend letsel en ziekenhuisopname.

Met 43% behoren aanrijdingen met voetgangers tot de meest voorkomende ongevallen. Uit de analyse blijkt dat de belangrijkste oorzaak hiervan is dat de bestuurder de voetganger te laat of helemaal niet ziet (59%). Ook een gebrekkige infrastructuur door te weinig gescheiden voetpaden, de aanwezigheid van obstakels en te weinig manouvreerruimte is met 43% een veel voorkomende oorzaak. Bij 8% van de ongevallen werd geconstateerd dat onvoldoende training en opleiding een rol speelde.

Ongevallen met de heftruckchauffeur of passagier staan met 29% op de tweede plaats van meest voorkomende ongevallen. De oorzaak van dit type ongeval is in 61% van de gevallen falende rijvaardigheid. Die wordt gekenmerkt door afleiding, fysieke gesteldheid, onbedoelde bediening en rijgedrag. Als tweede belangrijke oorzaak (41%) komt de gebrekkige infrastructuur naar voren.

« Naar overzicht