Is een heftruckcertificaat verplicht?

Geplaatst op 11 september 2018

Is een heftruckcertificaat verplicht?

Het is voor alle heftruckchauffeurs wettelijk verplicht om een instructie te volgen. Alleen wordt  niet precies vermeld hoe deze instructie eruit moet zien. Als er een ongeluk gebeurt, moet het bedrijf Inspectie SZW kunnen overtuigen dat er een goede instructie is geweest. Een certificaat of rijvaardigheidsbewijs is dus niet verplicht, maar voldoende instructie wel. De werkgever is uiteindelijk verantwoordelijk voor voldoende opleidingsniveau van de chauffeurs. Wel kan met een certificaat of rijvaardigheidsbewijs duidelijk worden aangetoond dat een opleiding is gevolgd. Om de kennis en rijvaardigheid van de chauffeurs op peil te houden, laten veel bedrijven hun chauffeurs regelmatig een opfris- of herhalingscursus cursus volgen.

Wat is een goede heftruckcursus?

Om heftruckchauffeurs op te leiden zijn er verschillende mogelijkheden. Het CCV heeft bijvoorbeeld met een aantal opleidingsinstituten een éénduidige certificering voor hef- en reachtruckchauffeurs opgezet. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de cursus voor het veiligheidscertificaat en de cursus voor het vakbekwaamheidscertificaat.
De cursus voor het veiligheidscertificaat is (vooral) bedoeld voor chauffeurs die incidenteel op een hef- of reachtruck rijden en garandeert een zekere basiskennis voor veilig werken. Een cursus voor het veiligheidscertificaat duurt afhanklijk van de ervaring van de chauffeur één of twee dagen.
Het vakbekwaamheidscertificaat is een zogenaamd beroepskwalificerend certificaat. Ook hier is het aantal cursusdagen (drie tot vijf) afhankelijk van o.a. de ervaring van de chauffeur.

Mag een heftruckchauffeur ook op de reachtruck rijden?

Een reachtruck is een soort heftruck. Voor de reachtruck gelden dan ook dezelfde regels als voor een heftruck: je moet een instructie hebben gevolgd om met de truck te mogen werken. Heb je een cursus voor de heftruck gevolgd, dan kun je door een extra, aanvullende ééndaagse reachtruckcursus te volgen bij het heftruckcertificaat een speciale aantekening krijgen. Gezien de verschillen tussen een hef- en reachtruck is zo’n ééndaagse bijscholing geen overbodige luxe.

Bron: Logistiek.nl / Marjan Lijftogt

Op zoek naar een cursus voor de hef- of reachtruck in Friesland? Neem contact op met Edunoord (058-2330777). Ruim 20 jaar zijn wij al toonaangevend in het verzorgen van opleidingen op het gebied van intern transport en logistiek.

« Naar overzicht